A Cedar Creek home combines contemporary and traditional

A metallic beveled subway tile adds dimension to the kitchen, which features wooden cabinets from Built to Fit. The brass pendants are from Arteriors. A custom table from Claus Christenson was built for the breakfast area.

New home searches are sometimes driven by the change in a family’s size or a need to be closer to work or relatives. But Bill Perkins’ recent move was the result of good-natured generosity.

“My niece was working with me and looking for a place to live. She had one sale fall through and I jokingly said, ‘I should sell you my house.’ And she said, ‘I’d love to buy your house!’”

Perkins didn’t flinch. Instead, he took the opportunity to help his niece and find a new home that would suit his lifestyle.

“I’d been in Overland Park before, but liked the idea of being on a golf course. I’d come to Cedar Creek to see a different house that sold before I got there with my agent, but this one had just come on the market.”

It was kismet. The reverse story-and-a-half with a sweeping view of the golf course was just what Perkins was after. He purchased the house but knew he needed help to make it his own. A friend recommended local designer Jill Tran of Tran + Thomas.

“I know what I like, but I needed ideas,” says Perkins. “I knew that I wanted a combination of contemporary and traditional. Jill put together options and I chose what I wanted. She’s a great listener.”

Tran was not surprised about the path that led Perkins to his new home.

“I was a little intimidated when I first met Bill. Maybe it was because of his height, but he is the sweetest and most generous man.”

Part of Tran’s focus was to make Perkins, who is 6 feet 7 inches tall, as comfortable as possible in his new home. He likes to cook and entertain, so he and Tran started with the kitchen. Tran customized the height of the counters, the bar, and even the refrigerator to work specifically for him.

“All the customization made it ten times more comfortable for Bill,” says Tran.

But beyond construction, Tran listened to Perkins to make sure the aesthetic suited his style.

“The kitchen was very traditional brown wood that overwhelmed the space,” he remembers. “I don’t like a lot of clutter and I wanted it to stay open.”

Tran responded with a sleek design of mahogany cabinets that are rich, but not heavy. A linear and graphic stainless hood punctuates the open kitchen that is accentuated by the brushed metal backsplash. Crisp, white quartz countertops keep surfaces light and fresh.

The wide island allows friends and family to gather and participate as Perkins cooks. A discreet, but well-apportioned bar is tucked behind the kitchen, which allows friends to help themselves or for Perkins to bartend. With the kitchen table overlooking the golf course on one end of the space and the dining table at the other, Perkins can entertain a crowd.

“I hosted Thanksgiving and Christmas and it was great,” says Perkins.

Just off the kitchen is a screened porch with a bird’s-eye view of the golf course. An outdoor fireplace ensures that Perkins can enjoy the room for three seasons.

Although the view draws visitors to the windows, the living room has star-appeal as well. Throughout the main floor, Tran relied on gray wall colors to provide a sophisticated, masculine background. Not interested in allowing the rooms to be too heavy or serious, however, she accented the spaces with graphic pattern, gleaming metals, and colorful art.

The master bedroom relies on the linear shapes of the headboard, metal benches and dresser to provide a clean, bold statement. The soft-focus texture of the bed linens and curtains balances the graphic lines.

The master bath, which also received a complete renovation, has a classic ceramic herringbone floor, but the oversized tiles provide a dramatic statement. The Mirabelle soaking tub and glass walk-in shower create a spa-like feel.

Perkins chose to use the second bedroom on the first floor as his home office. Bold carpet and sculptural brass lighting create an energizing space, though he prefers to relax at home rather than work.

Downstairs Perkins enjoys a second, more casual living space where family and friends can unwind, hang out and watch TV. Tran helped Perkins, a movie buff, source a few of his favorite movie posters for the wall.
“We’re still looking for a good Star Wars one,” says Perkins.

Two additional bedrooms on the lower level accommodate family and friends.

“Bill, who was very interested in selecting the art, asked his sister-in-law to weigh in on the art selection in ‘her’ room,” says Tran. “He just wants everyone to be comfortable.”

SOURCES

INTERIOR DESIGN
Jill Tran
Tran + Thomas

Custom Cabinets
Built To Fit
913-441-5722

Comments

comments

Comments

comments

Thanks for checking out our new site! We’ve changed a ton of stuff, and we’d love to know what you think.
Email feedback